Naukowcy od wielu lat pracują nad zwiększeniem wydajności ogniw. Najnowsze badania wskazują na to, że po usmażeniu, grafen może znacznie wydłużyć czas pracy baterii.
Proces smażenia w głębokim oleju wkrótce może być stosowany nie tylko w kuchni, ale także w branży technologicznej, by wydłużyć żywotność baterii w smartfonach. Zespół badawczy z Południowej Korei stworzył wysoko przewodzącą i stabilną elektrodę w procesie natryskiwania tlenku grafenu do rozgrzanej mieszaniny kwasu i organicznego rozpuszczalnika. Dzięki takiemu smażeniu udało się stworzyć grafenowe pompony, których struktura przestrzenna pozwoli lepiej przenosić ładunki elektryczne niż standardowy, niewypieczony grafen.
To nie jest pierwszy przypadek stworzenia trójwymiarowej struktury grafenowej o podobnych właściwościach elektrycznych, lecz smażenie jest o wiele łatwiejsze, niż metody testowane dotychczas, a co najważniejsze, proces ten umożliwi masową produkcję wysokoprzewodzących pomoponów grafenowych.
Odkrycie południowokoreańskich naukowców to dopiero pierwszy krok na drodze do stworzenia wydajnych baterii, które będą ładować się znacznie szybciej, niż dotychczasowe akumulatory. Jednak jeśli pierwsze testy zakończą się pomyślnie, za kilkanaście miesięcy smażenie grafenu może na dobre zmienić rynek urządzeń mobilnych i sprawić, że problem słabej wydajności energetycznej smartfonów i tabletów zniknie na zawsze.
Zdjęcie: Chemical Materials