Digg.com celem cyberprzestępców
- Dodano: 17 lutego 2009
- Wprowadził: dasm
- Komentarze: 2
Spodobał Ci się ten nius? Zagłosuj, a być może znajdzie się na stronie głównej! Więcej w FAQ. Jeśli ten nius nie powinien znaleźć się na stronie głównej napisz raport dla administracji!
Laboratorium Panda Security poinformowało o ataku cyberprzestępców na konta użytkowników Digg.com. Za ich pomocą przestępcy zamieszczają komentarze z rzekomymi linkami do filmów, w których występują sławni ludzie, m.in. Christian Bale, Megan Fox czy Jessica Simpson. Użytkownicy, próbujący obejrzeć polecone przez cyberprzestępców filmy, zostają poproszeni o pobranie kodeka. Okazuje się jednak, że jest on kopią programu adware VideoPlay.
Jak zwykle, najsłabszym ogniwem w przypadku ataków cyberprzestępców pozostaje użytkownik. To tylko od niego zależy, czy skusi się na obejrzenie filmu, w którym rzekomo znajdują się słynne osoby, występujące nago.
Jeżeli jednak postanowi to zrobić, zostanie poproszony o pobranie kodeka VideoPlay. W rzeczywistości jest to aplikacja udająca program antywirusowy. Po przeskanowaniu systemu, informuje o obecności złośliwego kodu i proponuje pozbycie się problemu — po skorzystaniu z pełnej, płatnej wersji programu.
Podczas pierwszej analizy laboratorium PandaLabs wykryło ponad 50 profilów użytkowników, zostawiających niebezpieczne komentarze na Digg.com, ale ich liczba ciągle rośnie.
Maciej Sobianek, specjalista ds. bezpieczeństwa w Panda Security Polska:
Wykorzystywane przez cyberprzestępców konta zostały prawdopodobnie skradzione właścicielom poprzez przejęcie haseł do ich profilów. To kolejny przykład wykorzystania zaufanych serwisów Web 2.0 do dystrybucji złośliwego oprogramowania.
Więcej informacji: http://pandalabs.pandasecurity.com/archi...2E00_.aspx
Znalazłeś literówkę? Zgłoś ją używając formularza!
Jeśli uważasz, że ten nius jest nieobiektywny, przedstawia nieprawdziwe wydarzenie, jest spamem lub nie spełnia standardów serwisu, napisz raport.
Niusy na podobny temat:
Komentarze są prywatnymi opiniami dodających je osób. Prosimy o zachowanie kultury wypowiedzi. Komentarze obraźliwe oraz obniżające poziom serwisu będą usuwane. Więcej w regulaminie komentowania.
2 komentarze
Wszystkie autorskie niusy w serwisie publikowane są na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 2.5 Polska.


Stary numer, na forach często jest taki spam, ale zal mi ludzi, którzy się na to nabierają. Potem jest tylko problem jak wyczyści forum z takich syfów. I Windows najczęściej do reinstalacji po niektórych takich numerach.
Aż trudno uwierzyć, że ludzie ciągle dają się na to nabierać. Może wraz z zakupionym komputerem klienci powinni dostawać jakiś informator o zagrożeniach występujących internecie.