Od lat firmy technologiczne próbują stworzyć maszynę, która będzie w stanie przetwarzać informacje tak, jak robi to ludzki mózg. IBM inwestuje w jeden z takich projektów.
Numenta nie jest jakimś nowym, rewolucyjnym programem, który w kilka miesięcy zrewolucjonizuje rynek technologiczny. Firmę założono niemal równo dziesięć lat temu, 24 marca 2005 roku. Od lat zatrudnieni w niej specjaliści pracują nad stworzeniem algorytmu, który byłby w stanie odwzorowywać pracę mózgu i pozwolił stworzyć w pełni funkcjonalną sztuczną inteligencję. Dziś o firmie znów zrobiło się głośno, gdyż, jej rozwiązaniami zainteresował się jeden z gigantów rynku technologicznego, firma IBM.
Korporacja podjęła ścisłą współpracę z Numenta i zamierza przetestować algorytmy firmy m.in. do analizy zdjęć satelitarnych upraw czy wykrywania błędów w pracy maszyn rolniczych.
Tym, co przykuło uwagę inżynierów IBM jest fakt, że Numenta stworzyła sztuczną inteligencję, której funkcjonowanie znacznie bardziej przypomina pracę ludzkiego mózgu niż inne rozwiązania. Sprowadza się to m.in. do tego, że oprogramowanie jest w stanie znacznie szybciej niż konkurencyjne algorytmy przeanalizować duże partie danych i w chaotycznym zbiorze Big Data znaleźć kluczowe informacje. Oprogramowanie innych firm wymaga żmudnego procesu próbkowania materiałów pokazowych, zanim znajdzie w nich wzory, które umożliwią algorytmowi analizowanie danych.
Nie oznacza to, że Numenta jest bezkonkurencyjna, firmę krytykują niektórzy specjaliści z branży. Jak zauważa Gary Marcus, profesor psychologii z Uniwersytetu Nowojorskiego, współtwórca konkurencyjnego start-upu zajmującego się SI, Numenta tylko symuluje proste czynności wykonywane przez mózg, a w rzeczywistości algorytm jest zbyt prosty, by mógł posłużyć do stworzenia w pełni funkcjonalnej sztucznej inteligencji.
Nie wiadomo, jak skończy się ten eksperyment, zarówno pracownicy IBM jak i Numenta dopiero testują możliwości oprogramowania i próbują nauczyć go współpracy z fizycznymi narzędziami, którymi będzie posługiwać się w przyszłości.