Innowacyjne pompy perystaltyczne w browarze Anheuser-Busch InBev

Co zrobić w sytuacji, gdy konwencjonalne pompy tłokowe zaczynają zagrażać jakości produkcji? Przed takim problemem stanął jeden z największych w Europie zakładów browarniczych Magor Brewery, należący do Anheuser-Busch InBev. Rozwiązaniem okazały się perystaltyczne pompy SPX25, produkcji Watson-Marlow Pumps Group. Obecnie browar Magor Brewery, produkujący najbardziej znane i lubiane w Wielkiej Brytanii marki piw, korzysta z pomp Watson Marlow na większości swoich linii produkcyjnych.

Warzenie piwa jest technologicznie skomplikowanym procesem. Newralgiczną jego częścią jest filtracja z użyciem ziemi okrzemkowej (diatomitu). Do tych celów służy pompa, która dozuje podawany diatomit w formie pulpy, do utworzenia złoża filtrowego. Liczne niedoskonałości dotychczas używanych pomp tłokowych stwarzały poważne niebezpieczeństwo wnikania rozpuszczonego tlenu (DO-dissolved oxygen) do produkowanego piwa.

„Nawet śladowa ilość rozpuszczonego tlenu w piwie może istotnie pogorszyć jego walory smakowe. Mogłoby to być katastrofalne zarówno dla sprzedaży jak i dla reputacji firmy” – wyjaśnia Paul Evans, Kierownik Technicznej Obsługi Produkcji w AB InBev Magor Brewery.

„Niezwykle istotne dla nas jest monitorowanie przedostawania się rozpuszczonego tlenu do naszych piw, gdyż dążymy do osiągnięcia jego koncentracji na poziomie 10 ppb (10 cząsteczek na miliard). Jest to skomplikowane zadanie, ponieważ możliwość ekspozycji piwa na tlen w trakcie całego procesu browarniczego jest bardzo wysoka” – dodaje.

„Największym problemem, z którym mieliśmy do czynienia zanim zainstalowaliśmy pompy Watson Marlow, było nieprawidłowe funkcjonowanie zaworów w pompach tłokowych. Ze względu na żrące właściwości wykorzystywanej w procesie warzenia produktu pulpy diatomitu wymagały one częstej wymiany bądź naprawy urządzenia w trakcie pracy. W obu przypadkach skutkowało to eksponowaniem warzonego piwa na działanie tlenu”.

W związku z występującym problemem, Magor Brewery InBev zdecydował się na wypróbowanie perystaltycznej pompy SPX25. „Zainteresowało nas innowacyjne rozwiązanie konstrukcyjne oraz wydajność pracy pompy perystaltycznej. Producent gwarantował, że nie dopuści ona do wnikania tlenu do procesu produkcyjnego. Jedyną możliwością sprawdzenia była próba urządzenia w pracy. Zainstalowaliśmy więc model SPX25 na jednej z naszych linii filtracyjnych” – komentuje Evans.

Próby, które zostały przeprowadzone w zakładzie Magor Brewery z udziałem pompy perystaltycznej SPX25, przyniosły spodziewany efekt. W rezultacie browar zamówił kolejne urządzenia dla pozostałych linii filtracyjnych.

Dodatkową zaletą nowego sprzętu okazała się funkcja, umożliwiająca zmianę prędkości pracy pomp zgodnie z wymaganiami procesu. „Ponadto, sygnał zmiany prędkości działania pompy pomaga również odnotować moment, w którym wąż zbliża się do zalecanych przez Watson-Marlow dwóch tysięcy godzin bezawaryjnej pracy. Wtedy możemy wymienić go zgodnie z zaleceniami producenta aby nie uległ nadmiernemu zużyciu, w czasie planowanego przestoju produkcji” – zaznacza Evans.

Pompa SPX25, wyposażona we wzmocnioną piastę z podwójnie łożyskowanym wirnikiem, łączy w sobie zalety pomp z oddzielnym silnikiem i pomp monoblokowych. Łożyska absorbują siły powstające w pompie, nie obciążając łożysk przekładni. Oznacza to, że niepotrzebne jest sprzęganie, poziomowanie czy montowanie ciężkich płyt nośnych, co przekłada się na szybszą instalację i niższe koszty.

Pompy perystaltyczne, opisywane jako najprężniej rozwijająca się grupa pomp na świecie, nie mają zaworów, uszczelnień ani dławików. Płyn przez nie transportowany ma kontakt wyłącznie ze światłem węża lub rury, eliminując ryzyko zanieczyszczenia zarówno płynu przez pompę, jak i pompy przez płyn. Mechanizm działania opiera się na przepychaniu cieczy przez elastyczną rurę za pomocą wałków lub rolek toczących się po przewodzie i prowadzących w ten sposób porcję cieczy zamkniętej w odcinku rury pomiędzy dwoma rolkami.

„Mogę potwierdzić, że zastosowane w zakładzie pompy perystaltyczne firmy Watson-Marlow pomogły zagwarantować najlepszą jakość piwa, której klienci i konsumenci oczekują od Anheuser-Busch InBev” – mówi Paul Evans.

Do koncernu Anheuser-Busch InBev należą najchętniej kupowane w Wielkiej Brytanii marki piwa: Stella Artois i Boddigtons, Beck’s, Budwiser, Brahma oraz Bass. Spółka jest jedną z pięciu największych światowych firm tej branży. Produkty Anheuser-Busch InBev obecne są w ponad 30 krajach, a roczny obrót przedsiębiorstwa sięga 36 miliardów dolarów. Browar zatrudnia około 120 000 pracowników na całym świecie, którzy wspólnie tworzą cztery z dziesięciu czołowych marek piwa świata.

żadnych reklam, sama wiedza.

Zarejestruj się na BEZPŁATNY NEWSLETTER i raz w tygodniu otrzymuj najważniejsze wiadmości
ze świata IT, nowych technologii i kryptowalut.

Bez reklam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *