Czy warto otworzyć restaurację hiszpańską w małym mieście?

Artykuł sponsorowany

Kuchnia hiszpańska większości z nas kojarzy się z kiełbasami – fuet i chorizo, ale to nie jedyne przysmaki iberyjskich kulinariów. Warto skosztować choćby tortilli, która może nas zaskoczyć, zwłaszcza jeśli dotychczas jedliśmy zawsze meksykańską tortillę. Czy Polacy są gotowi na to, aby zakosztować w hiszpańskiej kuchni? W wielu miastach w Polsce istnieją restauracje specjalizujące się w niej i cieszą się one popularnością wśród klientów.

Czym odznacza się hiszpańska kuchnia?

Smaki w kuchni hiszpańskiej są wyraziste i zdecydowane, o czym można przekonać się kosztując chociażby tapas – czyli typowo hiszpańskich przystawek. Muszą one znaleźć się w każdej restauracji, która aspiruje do miana „hiszpańskiej”. Tapas podawane są na zimno lub na ciepło, na małych talerzykach. To znakomite przekąski, które gościom serwuje się przed daniem głównym, na rozbudzenie kubków smakowych i dla zaspokojenia w niewielkim wymiarze głodu.

Wśród przystawek – tapas znajdziemy m.in. wędliny, czyli wspominane ostre chorizo, białego fueta hiszpańskiego, orzeźwiające gazpacho, czyli chłodnik pomidorowo-paprykowy, zupę fabada z kiełbasą chorizo i warzywami, czy też twardy ser manchego w aromatyzowanej oliwie. Wśród tapas ważne miejsce zajmują również owoce morza, z reguły serwowane z sosem czosnkowym.

Dania główne w kuchni Hiszpańskiej opierają się na jagnięcinie, owocach morza i rybach. Lekkim i smacznym posiłkiem jest hiszpańska tortilla, czyli placek z jajka, w którym zapiekane są plasterki ziemniaków i cebuli. W bogatszej wersji można dodać do tortilli szynkę, szpinak, ser, pomidory czy krewetki.

Klasycznym daniem hiszpańskim jest paella, czyli ryż duszony przez długi czas z szafranem i dodatkami – owocami morza, kurczakiem, chorizo, warzywami czy wołowiną.

Czy kuchnia hiszpańska przyjmie się w Polsce?

W naszym kraju ogromną popularnością cieszą się restauracje z kuchnią włoską, a kuchnia hiszpańska jest mniej popularna. Być może stanowi ona swoistą niszę rynkową. Otwierając restaurację w mniejszym mieście, warto zastanowić się, czy takie dania z kuchni hiszpańskiej przypadną do gustu potencjalnym klientom. Czy na przykład restauracja Gocław może opierać się tylko na kuchni rodem z półwyspu Iberyjskiego? Wydaje się, że tak, choć przynajmniej teoretycznie w większych miastach, takich jak Warszawa czy Kraków, lokale hiszpańskie mają większe wzięcie, zarówno wśród stałych mieszkańców, jak i turystów.

Chcąc otworzyć restaurację hiszpańską z prawdziwego zdarzenia, warto wybrać się do Hiszpanii i samemu skosztować dania tamtejszej kuchni. Kulinarne nieruchomości Hiszpania znajdują się w każdym mieście czy miasteczku tego kraju, ponieważ panuje tu tradycja spożywania dań wraz z rodziną i przyjaciółmi. Jeśli już zapoznamy się ze specyfiką kuchni hiszpańskiej, warto przeprowadzić badania rynkowe i sprawdzić, czy taka restauracja w danej lokalizacji w ogóle ma rację bytu. Jeśli w małym mieście znajduje się już jeden taki lokal, drugi niekoniecznie zyska klientów.

żadnych reklam, sama wiedza.

Zarejestruj się na BEZPŁATNY NEWSLETTER i raz w tygodniu otrzymuj najważniejsze wiadmości
ze świata IT, nowych technologii i kryptowalut.

Bez reklam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *