Na co zwrócić uwagę wybierając kawę do ekspresu ? Praktyczny poradnik

Artykuł sponsorowany

Stając przed wyborem kawy do przygotowania porannego napoju, należy postawić sobie parę ważnych pytań: z jakiego rodzaju ekspresu korzystamy (kapsułkowy, kolbowy) ile osób korzysta z urządzenia (dwie, trzy, cała rodzina), na jakim rodzaju napoju najbardziej nam zależy (espresso, latte, mocha), jaką formę kawy wybrać (gotową w kapsułkach, w ziarnach, a może zmieloną i próżniowo zapakowaną). To właśnie od tych odpowiedzi zależy wybór odpowiedniego produktu. Jaką powinna być kawa do ekspresu ciśnieniowego? Aromatyczna, intensywna w smaku oraz wydajna – to najbardziej pożądane cechy kawy, na jakie zwraca się uwagę podczas jej zakupu.

Czy rodzaj ekspresu wpływa na jakość napoju?

Nie, ponieważ każde urządzenie działa tak samo. Ekspres posiada trzy kluczowe elementy: grzałkę (im większa moc, tym szybciej nagrzewa się woda), pompę ciśnieniową (w sklepach najczęściej spotykane są urządzenia o mocy 15 barów) oraz pojemnik na wodę (nowe modele posiadają specjalne filtry przeciwko osadzaniu się kamienia). Zasada działania ekspresu (zarówno tradycyjnego, jak i kapsułkowego) jest bardzo prosta: woda zostaje podgrzana do temperatury maks. 95 stopni Celsjusza, która dzięki pompie ciśnieniowej tłoczy ją do pojemnika z wcześniej przygotowaną porcją kawy. Na smak gotowego napoju wpływa tylko i wyłącznie rodzaj kawy.

Kawa do ekspresów kapsułkowych

Ekspresy kapsułkowe powstały z myślą o osobach, które lubią oszczędzać czas. Do specjalnego pojemnika wkłada się gotową kapsułkę z kawą, naciska przycisk i czeka, by po chwili otrzymać pyszny i aromatyczny napój. Posiadając tego typu ekspres, tak naprawdę cała uwaga skupia się na wyborze rodzaju napoju, a nie gatunku kawy, ponieważ kapsułki zawierają wszystko, czego potrzeba do przygotowania americano, espresso, lungo lub cappuccino. Producent uwzględnia gatunek kawy (arabicę, robustę lub ich mieszankę), stopień wyprażenia ziaren (od lekko po mocno intensywne prażenie) i poziom rozdrobnienia podczas mielenia (drobno i średnio ziarnista). W zależności od rodzaju kawy, do wnętrza kapsułki toczone jest inne ciśnienie (mocniejsze do lungo, ristretto i mokki, a lżejsze do latte i cappuccino), co pozwala uzyskać pożądany napój o odpowiedniej kawowej mocy. Ekspresy kapsułkowe, w przeciwieństwie do kolbowych wersji, pozwalają w szybki sposób przygotować smakowe latte, gorącą czekoladę lub herbatę z egzotycznymi przyprawami. Kawa do ekspresu ciśnieniowego kapsułkowego to koszt około 20 złotych za 8 porcji napoju.

Kawa do ekspresów ręcznych

Mowa o tradycyjnych ekspresach kolbowych, które wymagają użycia określonego gatunku kawy oraz stopnia zmielenia ziaren. W myśl zasady „im dłużej gorąca woda styka się z kawą, tym grubsze powinny być zmielone ziarna”, powinno się każdorazowo, tuż przed przygotowywaniem napoju, zmielić określoną porcję ziaren. Tutaj warto kierować się włoską regułą: 7 gram zmielonej kawy na każde 25ml espresso. A jaką wybrać kawę do ekspresu ciśnieniowego? Najlepiej arabicę z krajów Ameryki Południowej: ziarna są wyjątkowo aromatyczne, dające intensywny, lekko cierpki napar, który stanowi idealną bazę do przygotowywania innych rodzajów kawy (latte, cappuccino, americano sprawdź tu https://www.dolce-gusto.pl/flavours). Ile kosztuje kawa do tego typu urządzenia? Cóż, ceny są bardzo rozbieżne, ponieważ wszystko zależy od gatunku kawy, producenta i miejsca jej zakupu. Trzeba się jednak liczyć z minimalnym wydatkiem około 60-100 złotych za kilogram kawy dobrego gatunku.

Podstawowe błędy podczas parzenia kawy

Najwięcej błędów podczas przygotowywania kawy wynika najczęściej z chwilowej nieuwagi. Dotyczy to osób korzystających z ekspresów kolbowych, ponieważ urządzenia na kapsułki nie wymagają tak dużego zaangażowania i pilnowania kolejnych etapów przygotowywania kawy. Do najczęściej popełnianych gaf zalicza się:

– Źle zmielone ziarna kawy: zbyt grubo nie pozwalają wydobyć pełni smaku i aromatów, zaś zbyt drobno powodują, iż zostaje zakłócony płynny strumień przelewania się kawy do filiżanki.
– Zła jakość wody – należy korzystać z przefiltrowanej wody, nigdy nie wolno nalewać jej bezpośrednio z kranu.
– Zimne naczynie – filiżankę lub kubek warto wcześniej delikatnie ogrzać (wrzątkiem lub parą służącą do podgrzewania mleka), ponieważ kawa momentalnie traci swą temperaturę, tracąc na walorach smakowych
– Nieodpowiednia ilość zaparzanej kawy: 7 gram na 25ml gotowego napoju. Nigdy więcej i nigdy mniej, bowiem w przeciwnym wypadku można otrzymać rozcieńczony napój lub gorzką i cierpką kawę.

żadnych reklam, sama wiedza.

Zarejestruj się na BEZPŁATNY NEWSLETTER i raz w tygodniu otrzymuj najważniejsze wiadmości
ze świata IT, nowych technologii i kryptowalut.

Bez reklam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *